A l’est de Viena

Si Ucraïna no guanya

Els EUA i la UE han moderat l’entusiasme per finançar la guerra d’Ucraïna. Avui ha tornat a haver-hi morts a Kíev, després d’un temps de bonança aparent a la capital: la guerra no descansa, Zelenski vol enviar mig milió d’homes més al front. Berlín advertia fa uns dies dels riscos d’un atac rus a Europa, i uns quants països del flanc est fa mesos que es plantegen si acabar amb el servei militar obligatori va ser una bona idea. A Ucraïna, Zelenski afirma que la guerra va bé i perd popularitat en favor del cap actual de l’exèrcit, que diu el contrari: així ho ha escrit el corresponsal Marcel Gascon. Putin ni es rendeix ni ha vist l’economia russa escanyada, s’ha buscat i ha trobat nous socis, i a més tampoc no ha deixat anar del tot els socis antics.

Els europeus occidentals no tenim por de Rússia, més aviat ens captiva. Sempre hem tingut uns quants països que ens feien de coixí, i a casa nostra només els ciutadans de dretes més estrambòtics fan referències als mals del comunisme i les seves amenaces, sovint com a pretext contra l’esquerra socialdemòcrata europea. La majoria de nosaltres no hi hem pensat mai seriosament perquè no ens ha fet cap falta. Sentia un cantant rus d’èxit que cantava ‘Soc rus malgrat tothom, quina sort que tinc de ser rus’. El van votar millor cantant de l’any, a Moscou. Em va fer riure perquè no ens importen gaire, els russos vius, a Barcelona. Però de fet potser ens equivoquem i no fa tanta gràcia. La balança del taulell d’escacs que és el món fa massa temps que es decanta contra Europa, a l’est i a l’oest de Viena.

La nota surrealista

Abans de Nadal George Simion va amenaçar d’agredir sexualment amb paraules textuals (‘T’agrediré sexualment, porca!’) a la seva competidora Diana Sosoaca. Simion és el líder de l’ultradreta romanesa, seguidor d’Antonescu, el polític proper a Hitler abans que Romania es decantés (una mica a la força) pel bàndol comunista. En les fotografies del casament de Simion, ell i senyora anaven vestits a l’estil tradicional romanès, i van copiar la cerimònia nupcial del líder Antonescu.

Qui és Simion i qui és Sososaca?

George Simion es va presentar per primera vegada a les eleccions parlamentàries romaneses l’any 2019 i va quedar en tercer lloc. Les properes eleccions son el 2024, i no queda clar si el seu èxit seguirà en ascens ni si el seu ascens serà prou notori per desbancar el socialista Marcel Ciolacu. El partit de Simion, AUR, és nacionalista, antieuropeu i proper a l’església ortodoxa; també és el partit dels pobres, una mica com el PSD (el seu PSC) però sense vergonya. Els d’AUR de Simion comparteixen amb l’extrema dreta internacional la fixació contra els immigrants, que a Romania encara són força escassos perquè el pais balcànic no ha entrat a l’espai econòmic Schengen i els salaris són baixos en comparació a la resta de països de la Unió Europea.

AUR és el més proper a Vox que existeix a Romania, però en clau de l’est d’Europa, amb una relació de respecte i de recel amb Rússia. El punt fort de Simion és el de la Silvia Orriols a Ripoll o el de l’Albiol a Badalona: s’assembla al seu votant i s’hi sap dirigir amb un llenguatge planer i propi. Simion juga a disparar aneguets a les fires ambulants, li agrada menjar mici i escoltar manele, és un romanès com qualsevol altre. Com passa avui amb els líders populistes de dretes, quan el sents diries que parla convençut i carregat de raons. Però Simion tampoc no està a l’altura d’Orban, és massa barroer, una caricatura estrafeta d’Orban, a qui en secret admira però al mateix temps detesta (perquè Hongria és una mica la Catalunya romanesa).

La senadora Diana Sososaca és més obertament prorussa i té un públic de votants potencials similars a Simion. Sosoaca ve d’AUR, però se’n va escindir. D’aquí deu venir la ira de Simion cap a ella. Quan el president ucraïnès Zelenski va viatjar a Romania, Sosoaca va amenaçar a fer un discurs prorus, i aquesta amenaça va ser suficient per allunyar el lider ucraïnès del Parlament de Romania: l’acte es va cancel·lar, i Zelenski va retrocedir i es va limitar a reunir-se amb Klaus Iohannis al Palau Cotroceni.Comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *